Een afspraak nodig? Contacteer ons!

Diabetes: ook bij onze huisdieren

Krijgt mijn hond ook een chocolaatje van de Sint?
21 november 2017
Vlooien en teken, ook in de winter?
27 februari 2018

Wereldwijd werd in november extra aandacht besteed aan diabetes bij mensen, waar deze ziekte goed gekend is.

Graag willen we ook even de aandacht vestigen op diabetes bij onze huisdieren, want ook zij krijgen regelmatig met deze ziekte te maken.

Diabetes of suikerziekte is een hormonale ziekte waarbij er teveel suiker in de bloedbaan aanwezig is.

Het hormoon dat zorg draagt voor een gecontroleerde suikerspiegel is insuline en is afkomstig van de pancreas. Onder normale omstandigheden zorgt insuline ervoor dat glucose in de cellen terechtkomt als energiebron. Bij diabetes wordt er te weinig insuline aangemaakt of werkt die onvoldoende, waardoor suiker onder vorm van glucose in de bloedbaan aanwezig blijft.

Het dier zal hierdoor meer drinken en plassen dan gewoonlijk. Het zal ook vermageren hoewel de eetlust dezelfde blijft of zelfs verhoogd is. Complicaties zoals cataract kunnen optreden.

Als de suikerziekte niet tijdig behandeld wordt kan het ernstige complicaties veroorzaken en levensbedreigend worden voor het dier.

Behandeling bestaat uit dagelijkse toediening van insuline en aangepaste voeding. Een goede (meestal levenslange) opvolging en behandeling is dikwijls succesvol en geeft een dier met diabetes dezelfde levenskwaliteit en levensverwachting dan een gezond dier.

Als je meer wil te weten komen over diabetes, of vragen hebt over je eigen huisdier, surf dan naar www.petdiabetesmaand.be of neem gerust contact op met ons. Het tijdig opsporen van de ziekte vergroot de kans op slagen van de behandeling en kan het optreden van complicaties voorkomen.

Comments are closed.