Een afspraak nodig? Contacteer ons!

Help! Mijn huisdier kan niet tijdig gevaccineerd worden door de maatregelen tegen het corona-virus. Wat kan ik doen?

Vets for life – steun vzw Noah!
22 november 2018
Hoe omgaan met je huisdier als je zelf besmet bent met Covid-19?
10 april 2020
Samen willen we de strijd aangaan tegen het corona-virus, zodat we slachtoffers kunnen beperken en zo snel als mogelijk kunnen terugkeren naar ons dagelijkse leven, wat voor de corona-tijd zo vanzelfsprekend was.
De maatregelen die hiertoe bijdragen houden ook in dat we sommige huisdieren jammer genoeg niet kunnen vaccineren zoals het hoort, waardoor ze misschien tijdelijk niet beschermd zijn tegen die bepaalde virussen.
Uiteraard kan het niet de bedoeling zijn om ons te beschermen tegen corona maar onze huisdieren aan hun lot over te laten en te hopen dat er toch maar geen contact is met een virus in die onbeschermde periode.
Om dit te vermijden en ongeruste baasjes gerust te stellen geven we jullie graag deze info en tips mee:
Hoelang is mijn dier beschermd na vaccinatie?
In normale omstandigheden wordt een basisvaccin jaarlijks tot drie-jaarlijks toegediend. Het veiligste is om die termijn te respecteren.
Echter volwassen honden en katten die jaar na jaar tijdig hun vaccin gekregen hebben, hebben meestal een verlengde “rest”immuniteit. Dat wil zeggen dat ze allicht nog iets langer dan een jaar antistoffen hebben en dus wel nog beschermd zijn. Dit geldt niet voor pups en kittens. Allicht ook niet voor konijntjes.
Ik heb net een nieuwe pup/kitten aangeschaft die nog niet of onvolledig gevaccineerd werd. Kan mijn pup of kitten hierdoor ziek worden?
Indien het dier direct contact heeft met het virus en hiertegen niet gevaccineerd werd kan hij inderdaad ziek worden. Pups of kittens kunnen hiervan ernstig ziek zijn.
Daarom moeten wij absoluut vermijden dat het dier kan contact hebben met dergelijk virus, wat zeker mogelijk is, mits opvolgen van de richtlijnen die je hieronder terugvindt.
Hoe kan ik voorkomen dat mijn dier ziek wordt zonder vaccinatie?
Dit kan enkel en alleen door elke kans op contact met het virus te vermijden, eigenlijk net zoals wij momenteel doen ter bestrijding van het corona-virus. 
Voor onze huisdieren wil dat zeggen: 
  • geen contact met honden/katten waarvan niet gekend is of ze goed gevaccineerd zijn; contact met dieren van hetzelfde huishouden met een goed opgevolgde jaarlijkse vaccinatie kan dus wel
  • honden niet loslaten in openbare plaatsen of uitlaatweiden
  • contact met zwerfkatten vermijden; zijn veel zwerfkatten in de buurt kan je beter je kat even binnen houden
  • honden en katten niet laten eten/drinken uit onbekende of openbare eet- of drinkbakjes
  • op wandeling vermijden dat de hond contact heeft met stilstaand water, zoals beken, plassen…
  • geen contact met jonge pups of kittens
  • geen bezoek aan hondenschool, pensions, wedstrijden, georganiseerde wandelingen… Maar aangezien die toch allemaal niet doorgaan is dit vanzelfsprekend..
  • fret: geen contact met fretten uit een ander gezin
  • konijn: binnenhouden of een hok van muggengaas voorzien: contact met muggen vermijden!
Wat met verplichte vaccinaties?
Vaccineren is verplicht bij bezoek aan hondenscholen, pensions, bijeenkomsten en wedstrijden… Aangezien dit alles momenteel niet doorgaat, kunnen wij de vaccinatie die hiertoe vereist is toedienen tot 1 week voor de geplande gebeurtenis.
Hetzelfde geldt voor een reis of uitstap buiten onze Belgische grenzen: hou hierbij wel rekening met een wachttijd van drie weken.
Conclusie
Als je dier deze periode een vaccin nodig heeft, laat hem/haar mee deelnemen aan onze eigen “social distancing”, hou rekening met bovenstaande maatregelen en je hoeft je geen zorgen te maken over dit tijdelijk uitstel. 
Wel breng je best de vaccinatie zo snel mogelijk in orde eens de maatregelen versoepeld zijn. 
Zodra de huidige situatie het ons toelaat staan wij paraat om jullie huisdieren zo snel en zo goed mogelijk te beschermen zodat ook zij hun normale leventje kunnen hernemen.
Wie hier nog vragen over heeft, kan ons altijd contacteren via mail.
We houden jullie sowieso op de hoogte via facebook, mail en/of post!

Comments are closed.