Een afspraak nodig? Contacteer ons!

Konijntjes en hun baasjes, opgelet voor RHD type 2!

Openingsuren balie
10 mei 2017
Music for life, Vets for life – help ons vzw Noah te steunen!
18 november 2017

Een nieuwe variant van het RHD-virus bij konijntjes is vorig jaar maart ons land binnengedrongen, en heeft reeds vele slachtoffertjes gemaakt.
Een vaccin om ziekte door het virus te voorkomen is ondertussen massaal in gebruik, en met succes. Op tijd vaccineren is de boodschap! Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden. Meer info over het virus en vaccineren vind je hieronder.

RHD of Rabbit Haemorrhagic Disease Virus is reeds langer gekend bij ons en jaarlijks worden vele konijntjes gevaccineerd om hen te beschermen tegen infectie.
Ze worden besmet door andere (wilde)konijnen, vliegen, muggen of besmet voedsel en nemen het virus op via de mond, neus of ogen. Het is erg dodelijk waardoor alle hulp meestal te laat komt. Dikwijls hebben de konijnen weinig of geen symptomen en treedt plotse sterfte toe. RHD kan voor massale sterfte zorgen in een konijnenpopulatie.
Vorig jaar werd een nieuwe variant – type 2 – ontdekt waartegen het huidige vaccin geen bescherming biedt. Konijnen worden op dezelfde manier besmet en het virus is even dodelijk, zelfs bij zeer jonge konijntjes.

Vanwege het hoge sterfte-aantal bij besmette konijnen werd ons snel een geschikt vaccin ter beschikking gesteld om hen tegen het virus te beschermen. Het vaccin is enkel beschikbaar per dosissen van vijftig en na openen van de flacon moet die binnen enkele uren verbruikt zijn. Daarom trachten we regelmatig “vaccinatiedagen” in te richten, zodanig dat alle konijnen de kans hebben om het vaccin te krijgen en kunnen we ook de prijs wat te drukken. Tijdens deze dagen houden we rekening met, zoals altijd, strenge hygiënemaatregelen. Wil je graag langskomen met je konijn op een van deze dagen, stuur ons gerust een mailtje met je gegevens, dan laten we je tijdig weten wanneer het vaccin kan gegeven worden.
Weet je graag meer over vaccineren van konijnen kan je dit terugvinden bij FAQ.

Comments are closed.