Een afspraak nodig? Contacteer ons!

Algemeen

Huidproblemen, al of niet met lichte tot erge jeuk, zijn een van de meest voorkomende redenen van een bezoek aan de dierenarts. Onder andere vlooien, oorontstekingen, allergieën kunnen het leven van je huisdier onaangenaam maken.

Soms kan met het blote oog reeds een oorzaak gevonden worden en is het probleem snel opgelost, maar vaak is de reden van roodheid, overdadig krabben, likken... moeilijk te achterhalen, wat frustrerend kan zijn zowel voor het dier zelf, voor de eigenaar als voor de dierenarts.

Verder onderzoek

Verder onderzoek is aldus dikwijls nodig en kan bestaan uit:

Microscopie:

  • Afkrabsel van de huid, kleefstrips, afdrukpreparaten, oorswabs kunnen een schat aan informatie verstrekken: parasieten, bacteriën, schimmels, gistcellen kunnen op deze manier geïdentificeerd worden. Het aanprikken van een huidgezwelletje en het bekijken ervan onder de microscoop kan toelaten de aard en afkomst ervan te achterhalen.

Biopsie:

  • Het kan ook nodig zijn een biopt te nemen van de huid of het gezwel, dat voor verder onderzoek naar een gespecialiseerd labo opgestuurd wordt. Dikwijls kan dit na een lokale verdoving.

Bloedonderzoek:

  • Soms kan er meer aan de hand zijn dan enkel een huidprobleem, enkele inwendige ziekten kunnen aan de hand van huidletsels aan het licht komen. Door middel van een bloedonderzoek kan dit bevestigd of uitgesloten worden.
  • Een bloedonderzoek wordt ook aangewend wanneer we een allergie vermoeden bij uw huisdier. Door het bepalen aan welke eiwitten het dier allergisch is, kunnen verschillende maatregelen genomen worden: vermijden van contact met het allergeen (waaronder vlooien, huisstofmijt, gras) of dieetmaatregelen kunnen spectaculaire resultaten opleveren. In meer complexe gevallen kan een desensibilisatiekuur worden opgestart.

Tip

Werd u doorverwezen voor een huidprobleem, breng dan de reeds toegediende medicatie mee. Het is ook belangrijk dat uw huisdier niet voorafgaand aan het onderzoek gewassen werd.

Heeft u vragen?

    Raadplegingen

    Maak makkelijk online een afspraak voor een raadpleging via de afsprakenpagina van Radius op mijndieren.eu
    Maak een afspraak