Een afspraak nodig? Contacteer ons!

Maart als maand van de tandhygiëne

Vlooien en teken, ook in de winter?
27 februari 2018
Vets for life – steun vzw Noah!
22 november 2018

Naar jaarlijkse gewoonte zetten we in maart alles rond tandverzorging bij honden en katten in de kijker.

Dit doen we om de baasjes bewust te maken van het belang ervan.

Wist je dat tand(vlees)problemen de voornaamste reden van ziekte is bij honden en katten? Vier op vijf honden ouder dan drie jaar, vertonen symptomen van dergelijke aandoening.

Een eerste signaal is dikwijls een onaangename adem. Het tandvlees toont tekenen van ontsteking, de dieren gaan kwijlen, moeilijk en kieskeurig eten, verzorgen hun eigen vacht niet meer en krijgen een onverzorgd uiterlijk. Dit evolueert verder naar afbreken van de tandwortels, ontstaan van tandabcessen, chronische mondholteontsteking… Wat leidt tot een chirurgische aanpak van het probleem.

Dit alles maakt preventieve tandhygiëne zeer belangrijk.

Maar wat is een goede tandverzorging? Door het regelmatig poetsen van het gebit van je huisdier kan het vormen van tandsteen voorkomen worden. Dit klinkt vrij eenvoudig, maar dat is het jammer genoeg dikwijls niet. De dieren begrijpen niet waarom een onaangename en prikkende tandenborstel te pas en te onpas in hun muil gestopt wordt, waarom ze moeten stilzitten en geforceerd een deel tandpasta ingeslikt krijgen.

Als gouden regel geldt: geduld is een mooie deugd! Begin niet overhaast alle tanden grondig en langdurig te poetsen, maar laat het dier wennen aan het gevoel en het moment. Las in het begin zeer korte perioden in om te poetsen en poets enkel de voorste snijtanden of haaktanden. Maak het moment aangenaam en beloon je huisdier na het poetsen met een (suikervrije J ) snack, spelletje of wandeling. Herhaal je dit moment dagelijks op dezelfde manier zal het dier al gauw de link leggen naar het aangename. Gelukkig zijn er ook allerhande hulpmiddelen voorhanden om het poetsen aangenamer te maken: speciale tandenborstels voor hond of kat, tandpasta met een aangenaam smaakje. Ook speciale snacks zoals enzymatische kauwstrips, en aangepaste voeding kunnen een handje helpen.

Dit alles, samen met een flinke portie geduld en goede wil van zowel beestje als baasje zijn een goede formule voor een succesvolle preventieve tandverzorging.

Comments are closed.