Een afspraak nodig? Contacteer ons!

Vlooien en teken, ook in de winter?

Diabetes: ook bij onze huisdieren
29 november 2017
Maart als maand van de tandhygiëne
27 februari 2018

Veel mensen vragen zich af of het ook in de herfst en winter nodig is om je hond of kat te behandelen tegen vlooien en teken. Beide komen in de natuur in grotere aantallen voor in de lente en zomer, maar zijn niet verdwenen gedurende de koudere periode!

Dikwijls wordt gedacht dat vlooien op het huisdier wonen, maar eigenlijk zijn het enkel de volwassen vlooien die zich voeden bij je huisdier. Dit doen ze om zich te kunnen voortplanten.

De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving van het dier, in het huis dus! Zoals ligplaats, dekentjes, spleten in de muur of vloer, onder tapijten…

36 uur na aanwezigheid van een vlo kunnen de eerste eitjes al gelegd worden. Een vlo legt 10-20 eitjes per dag, die uitkomen na 1-10 dagen, afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid. Dat wil zeggen dat als het warm is, de eitjes sneller uitkomen, zoals in de zomer, maar ook in het najaar als we onze verwarming aanzetten! Bij hoge temperaturen kunnen vlooien tot 50 eitjes per dag leggen!

Uit de eitjes komen larven, die zich daarna verpoppen in een cocon. De cocons kunnen tot een jaar overleven als huisdieren niet in de buurt zijn, maar eens ze trillingen en warmte voelen ontwikkelen ze zich tot volwassen vlo.

Wees dus voorzichtig met het overslaan van een vlooienbehandeling als het buiten kouder is, een vlo die in de winter het huis betreedt, kan even snel een plaag veroorzaken dan in de zomer.

Teken hebben een beetje een gelijkaardige cyclus, maar zijn enkel in de buitenlucht terug te vinden. Gedurende de koudere maanden zijn teken in mindere mate aanwezig, hoewel dit erg afhankelijk is van streek tot streek. Toch wordt er een evolutie waargenomen de laatste jaren: daar waar er in de winter vroeger geen sprake was van teken, zijn die hier en daar toch het hele jaar aanwezig. Behandel je hond of kat zeker tegen teken als je een (bos)wandeling of bezoek aan onze Ardennen plant, want een teek kan zeker ook in de winter op de loer liggen!

Comments are closed.